Web Analytics Made Easy - Statcounter

تحقیق و تصحیح کتاب "دانشمندان و بزرگان اصفهان" توسط رحیم قاسمی و محمدرضا نیلفروشان و تالیف آن به وسیله مرحوم مصلح‌الدین مهدوی صورت گرفته است.

هر روز هزاران نفر از اولاد آدم به دنیا می‌آیند و هزاران نفر دیگر را که به سرای دیگر می‌برند.

از این به دنیا آمدگان و از دنیا رفتگان فقط عده معدودی زنده همیشگی بوده و نامشان باقی و آثارشان جاودانی است و آن‌ها از علمای بزرگ، حکمای سترگ، پزشکان مشهور، شعرای معروف، عرفای نامدار و سلاطین و وزرای عالی مقدارند که هر یک عمر عزیز خود را به نحوی از انحاء در راه اصلاح و پیشرفت و تغییر جوامع بشری صرف نموده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دسته از مردان و زنان کلیه آلام و اسم و رنج ها را بر خود هموار کردند تا دیگران در رفاه و آسایش جسمی و روحی به سر ببرند.

شاید برخی از کوته‌نظران و ظاهربینان را مرده تصور کنند و حال آن که آن‌ها زنده جاویدند و تا نام و آثارشان در جهان باقی است حیات ابدی دارند و روح بلند و آثار بزرگشان سایه بر سر طالبان راه حق و حقیقت افکنده و آن‌ها را از سرچشمه علم و معرفت خود سیراب می‌نماید.

کتاب "دانشمندان و بزرگان اصفهان" معرفی عده‌ای از این مردان عالم و عارف و حکیم و شاعر و فیلسوف و مورخ و نویسنده است که یا خود از اهل اصفهان بوده و یا در این شهر می‌زیسته و هم در اینجا به خاک رفته‌اند.

در کتاب حاضر از هر بیست نفر از این مردان شاید به نام یک نفر، آن هم بیشتر از علمای شیعه صفویه تا قرن حاضر اشاره شده‌ باشد.

نگارنده در این مجموعه ضمن معرفی قبرستان و امام‌زاده‌های اصفهان از جمله آب‌بخشان، آسیاب چهارسنگ درب کوشک، امامزاده باقر، امام جمعه، باباعلمدار، باباقاسم، باغ درویش، شاهزاده ابراهیم و نظایر آن، برخی از علما و شعرا و عرفای این شهر را همراه با آثار آن‌ها معرفی کرده‌ است.

تصحیح این اثر بر اساس نسخه‌ای که به وسیله مرحوم مهدوی تصحیح شده‌بود انجام گرفت و کارهای تفاوت‌ها و اضافات ناشی از آن است، همچنین این موارد و نسخه دیگری که حاج سید محمد علی روضاتی از روی تصحیحات مولف گزینش نموده‌اند انجام گرفت.

تمام مطالب این کتاب یا از اصلی معتبر برداشته شده و یا از معتمدی امین نقل شده و یا نویسنده نام و نسب و تاریخ آنان را از قبورشان پاکنویس کرده‌است و در بیشتر موارد در زیر صفحات به مدارک اصلی آن اشاره شده‌است.

چون مایه اصلی کتاب حاضر "تذکرة القبور" مرحوم گزی با حواشی آن است که در سال‌های قبل نگارنده آن را به نام رجال اصفهان به تبریز رسانیده و اکنون آن را کامل‌تر و مفصل‌تر نموده و به چاپ رسیده بدین جهت برحسب نظریه و پیشنهاد ناشر نامه این کتاب "تذکره القبور" یا "دانشمندان و بزرگان اصفهان" نامگذاری شده و علت تغییر نام و اسلوب کتاب از بین رفتن عموم مقابر اصفهان است که در متن کتاب اولیه به نام برخی از آنها اشاره شدهاست.

بی‌شک این کتاب دورنمایی از چهره درخشان تاریخ و فرهنگ و هنر اصفهان است. شهری که روزگاری پایتخت ادب و فرهنگ اسلامی بود و همواره در تحقیقات و پژوهش‌های قرآنی، فقهی، فلسفی، عرفانی، رجالی، ‌شهر و هنر غنی از اسلام و تشیع و پیشتاز بوده‌است.

به همین سبب این منبع ارزشمند نیاز محققان و پژوهشگران تاریخ و فرهنگ این خطه پرافتخار را تاحدودی برطرف خواهدکرد.

کتاب "دانشمندان و بزرگان اصفهان" سال ۸۴ در چاپ اول با شمارگان سه هزار نسخه و در ۵۹۰ صفحه توسط انتشارات گلدسته اصفهان در دو جلد به چاپ رسید. 

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا فرهنگی اصفهان کتاب تاریخ ایران ادبیات

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا فرهنگی اصفهان کتاب تاریخ ایران ادبیات کتابخانه ایرنا فرهنگی اصفهان کتاب تاریخ ایران ادبیات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۲۴۷۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ

یاددهی و یادگیری، دو مقوله اساسی در زندگی هر فرد و موثر در فرهنگ و علم و سیاست هر جامعه بشری محسوب می‌شوند اما این معلم است یاد می‌دهد و می‎‌پروراند تا با ایفای نقش خود جامعه ای بهتر و متعالی‌تر بسازد.

به گزارش خبرنگار ایمنا، اساسی‌ترین کار در هر جامعه و سرزمینی موضوع تعلیم و تربیت در آن جامعه به عنوان رکن محوری توسعه و تعالی است. کسی که این رسالت را به دوش می‌کشد معلم است و کار معلمی به هرگونه تلاشی که برای هدایت، تکامل و تعلیم و آموزش انسان، صورت می‌گیرد اطلاق می‌شود.

براساس همین تعریف است که پیامبران، معلمان بزرگ بشریت خوانده می‌شوند؛ هم چنین پدر و مادر و دیگر اعضای خانواده نسبت به کوچک‌ترها نقش معلم را دارند، اما در نام‌گذاری طبقات مختلفی که وظیفه تعلیم و تربیت را بر عهده گرفته‌اند، اصطلاحاً تنها به یک طبقه معلم می‌گویند؛ یعنی همان کسانی که رسالت آموزش و پرورش فرزندان ما را از دوره کودکی و تحصیلات ابتدایی تا دوره جوانی و تحصیلات عالی، بر عهده می‌گیرند و تربیت و تعلیم انسان را دنبال می‌کنند.

در جامعه اسلامی ما این وظیفه مهم بر عهده انسان‌های شریف، قانع و وظیفه شناسی است که از سر تعهد و دلسوزی به ساختن و شکل دهی استعدادهای مؤمن و کاردان مشغولند؛ مردم ما نیز از آنجا که به نقش این طبقه فرهیخته، آگاهند همیشه از کارشان تقدیر می‌کنند و حتی روز مشخصی را هم به نام «روز معلم» تعیین کرده‌اند.

شیوه و روش عملکرد آموزش و پرورش یک جامعه، به‌عنوان کارکردی‌ترین نهاد علم و دانش و فرهنگ، بهترین و نزدیک‌ترین مظهر فرهنگ آن جامعه است، هم چنان که فرهنگ یک جامعه، بی‌تردید چگونگی آموزش و پرورش آن جامعه را نشان می‌دهد.

بنابراین حفظ، گسترش و غنی‌سازی فرهنگ عمومی، از جمله وظایف و نقش‌های بنیادین آموزش و پرورش خواهد بود؛ بر این اساس، معلم زمانی می‌تواند نقش تربیتی خود را به خوبی ایفا کند که میان رفتارها، هنجارها و نظام ارزشی او و سایر هنجارهای جامعه، هماهنگی وجود داشته باشد؛ از این رو ساده اندیشی است اگر انتظار داشته باشیم که معلّم بتواند مستقل از تأثیر سایر خرده سیستم‌ها نقش خود را به خوبی ایفا کند.

این نقش بی شک در گرو هماهنگی میان همه عواملی است که در امر تعلیم و تربیت دخیل اند. چنانچه رهبر معظم انقلاب در بیانات خود فرمودند: «همه دستگاه‌ها در دولت، وظیفه پشتیبانی از آموزش و پرورش را دارند؛ اینجا دستگاهی است که هرچه شما هزینه کنید، به طور مضاعف دستاورد خواهید داشت؛ اینجا جایی است که ثروت سازان آینده، علم سازان آینده، تمدّن سازان آینده، مدیران آینده، از اینجا به وجود خواهند آمد و خلق خواهند شد. این جور نیست که ما خیال کنیم آموزش و پرورش فقط برای ما هزینه دارد؛ نخیر، دستاوردهایی بزرگ‌تر از دستاوردهای آموزش و پرورش وجود ندارد. هرچه شما در سرتاسر کشور از جلوه‌های پیشرفت و دستاورد و ابتکار می‌بینید، ریشه آن اینجا است؛ اینجا را درست کنید تا همه جا درست بشود. بنابراین پول خرج کردن برای آموزش و پرورش و توسعه منابع مالی آموزش و پرورش، یکی از کارهای اساسی است که امیدواریم مسؤولان دولتی به این نکته توجّه کنند.»

اگر شخصیّت معلّم دارای صفات انسانی از قبیل: مهرورزی، نوع دوستی، درست کاری، همکاری، خویشتن داری و ایمان باشد، طبعاً تقلید از چنین ویژگی‌هایی، سلامت روانی کودک و امنیت آینده جامعه را تضمین خواهد کرد. با این توصیف، «معلم» به عنوان یکی از مهم‌ترین الگوهای مورد وثوق جامعه، نقش بسیار حساسی در رفتار افراد جامعه، به ویژه در میان دانش آموزان داشته و آموزش و پرورش نیز بیش از هر زمان دیگری به عنوان رکن اصلی توسعه و بالندگی اجتماعی و فرهنگی جامعه قلمداد شده و به منزله قدرتمندترین ابزار شکل دهی آینده یک کشور و پایداری و تداوم تاریخ و فرهنگ یک جامعه به شمار می‌رود.

بنابراین باید پذیرفت که کیفیت و قابلیت‌های معلمان و فرهنگیان شاغل در نظام آموزشی، آئینه تمام نمای کیفیت آموزش و پرورش آن جامعه‌اند. معلم نه تنها از طریق آموزش، که از طریق نقش الگویی خویش، درهای معرفت و حقیقت را به روی انسان می‌گشاید و راه و رسم زندگی را برای وی ترسیم می‌نماید و انسان را به مراحلی از کمال و رشد می‌رساند که قرآن از او به عنوان اسوه و الگو نام می‌برد. الگو و اسوه‌ای که سال‌ها در ذهن دانش‌آموز و دانشجو می‌ماند و هر ساله در ایام دوازدهم اردیبهشت همزمان با روز و هفته معلم بازخوانی و یادآوری می‌شود.

کد خبر 749306

دیگر خبرها

  • تقدیر از قهرمان تاریخ‌ساز یخ‌نوردی جهان
  • مبارزترین فرهنگ ادبی بین‌المللی فرهنگ فلسطینی است
  • از فصل گرما بدون خاموشی تا سرعت گرفتن افتتاح پروژه‌های عمرانی در نصف جهان
  • معلم؛ روایتگر تاریخ و مظهر فرهنگ
  • رویدادهای شدید آب و هوایی در ایران و جهان تکرار می‌شود
  • رکورد شاخص‌های آب و هوایی جهان در سال ۲۰۲۳ شکسته شد
  • رکورد شاخص‌های آب و هوایی جهان ۲۰۲۳ شکسته شد
  • شهری شلوغ با بیشترین نرخ رشد جمعیت در جهان
  • مجتهدی فلسفه غرب را در بستر تاریخ غربی و ایران آموزش می‌داد
  • اجرای طرح ساماندهی تردد موتورسیکلت‌ها در میدان امام اصفهان