Web Analytics Made Easy - Statcounter

امیر سقراطی دبیر هنری یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر و کیوریتور نمایشگاه «نمایه چهل؛ دستاورد انتشارات هنرهای تجسمی» که در موزه هنرهای دینی امام علی(ع) برپاست، درباره ایده اولیه راه‌اندازی این نمایشگاه به خبرنگار مهر گفت: ایده کلی من این بود که با گزاره‌های کوچکی که برای هر بخش نوشتم شرح دهم چه مسیری را پیمودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ایده را سال‌ها پیش داشتم که بتوانم کاری پژوهشی درباره سیر مطالعاتی و مسیر طی شده هنرهای تجسمی در ایران انجام دهم. در ابتدا باید تأکید کنم که آثاری که در نمایشگاه «نمایه چهل» به نمایش درآمده است همه آثاری نیست که درباره هنرهای تجسمی چاپ و منتشر شده اند چون از یک طرف مکانی برای نمایش همه آنها نداریم و از طرف دیگر توان منِ کیوریتور حد مشخصی است و این آثاری که در نمایشگاه به نمایش درآمده بیشتر از آرشیو شخصی خودم است.

وی با اشاره به بخش‌های این نمایشگاه توضیح داد: دسته‌بندی کتاب‌ها به ما نشان می‌دهد که هر کدام از ما چه مسیری را پیمودیم؛ اسطوره‌شناسی، آلبوم‌های هنری، آموزش هنر، تاریخ شفاهی، تاریخ نگاری ایرانی، تاریخ هنر ایران و جهان، زیبایی‌شناسی و تفکر انتقادی، تصویرگری، هنرهای سنتی و ملی، مسابقات و دوسالانه‌های هنری، عکاسی و نظریه هنر، نقد نشانه‌شناسی و نظریه هنری، کاریکاتور، گرافیک، مجموعه مقالات و هنر انقلاب بخش‌های این نمایشگاه است و من برای هر کدام از این بخش‌ها، یک استیتمنت نوشتم و درباره نفرات و ناشران مهم آن حوزه صحبت کردم. همچنین درباره رخدادهایی اجتماعی و هنری متاثر از یک جریان در سال یا دهه مشخص صحبت کردم.

نمایشگاهی برای دوباره دیدن کتاب‌های تاریخ هنر

سقراطی خاطرنشان کرد: با توجه به آثار موجود در نمایشگاه «نمایه چهل»، ما در دهه ۷۰ تا دهه ۸۰، هنوز آلبوم هنری و تاریخ شفاهی از هنرمندان ایرانی موجود نداریم و در دهه ۸۰، نظریه‌های زیبایی‌شناسی و فلسفه هنر اوج می‌گیرد.

نمایشگاه «نمایه چهل؛ دستاورد انتشارات هنرهای تجسمی» پیشنهادی برای دوباره دیدن کتاب‌های دسته‌بندی شده تاریخ هنر استوی، کتاب‌ها را بر فضای هنرهای تجسمی و ایده هنرمندان موثر دانست و گفت: مطمئناً کتاب‌های دوران مختلف بر ایده هنرمندان تاثیرگذار بوده‌اند و می‌توان با نگاهی بر این کتاب‌ها به این مساله پی برد، برای مثال کتاب‌های دوسالانه‌های هنری در فقدان تاریخ شفاهی و آلبوم‌های هنری هنرمندان، روحیه جمعی یک نسل و اینکه چه مسایلی مورد نظر آنها بوده است، نمایش می‌دهد. همچنین این کتاب‌ها نشان می‌دهد در دوسالانه‌ها، هنرهای انتزاعی باب بوده یا فیگوراتیو و غیره.

دبیر هنری یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر بیان کرد: نمایشگاه «نمایه چهل» پیشنهادی برای دوباره دیدن کتاب‌های دسته‌بندی شده تاریخ هنر است؛ در همین نمایشگاه، حدود ۲۰۰ عنوان کتاب درباره تاریخ هنر غرب است اما شاید این تعداد برای تاریخ هنر ایران ۱۰ عنوان باشد. ما باید با توجه به اسناد آرشیوی که در خلال این کتاب‌ها به دست می‌آید به جامعه هنری نگاه کنیم و تاریخ خودمان را بنویسیم. این ظرفیت از کتاب‌های دسته بندی شده از آثار هنری، این امکان را به ما می‌دهد تا بتوانیم تاریخ نگاری داشته باشیم.

وی افزود: به زعم خودم جای چنین نمایشگاهی با این محتوا خالی بود و اولین بار است که در نمایشگاهی کتاب‌های هنری ورق می‌خورد.

فراخوان به ناشران بی‌پاسخ ماند!

سقراطی درباره اینکه آیا فراخوانی برای ناشران برای ارسال کتاب‌های هنری ارسال شده است یا خیر، گفت: فراخوانی به ناشران برای دریافت آثار هنرهای تجسمی‌شان ارسال شد، تماس هم گرفتیم و حتی همکاران ما در جشنواره به سراغ شان رفتند تا حضوری کتاب‌ها را بگیرند اما به جز چند انتشاراتی محدود مثل یساولی و نظر، بقیه با ما همکاری نکردند که ممکن است به تمایل نداشتن آن‌ها برای این جریان و اینکه دورنمایی از کار نداشتند بر می‌گردد. اگر ناشران با ما همکاری می‌کردند کار ما سریع‌تر بود و دیگر نیازی به اسکن کردن و عکاسی آثار نداشتیم. البته لیستی بلند بالا از سوی خانه کتاب ایران در اختیار داشتیم که هنرهای سنتی و صنایع دستی را نیز شامل می‌شد و این در حالی بود که ما به آنها نیاز نداشتیم.

شاید ۱۰ برابر تعدادی که کتاب در «نمایه چهل» به نمایش گذاشتیم، در بازار وجود دارد که اتفاقاً کتاب‌های مهمی هستند و برگزاری این نمایشگاه پیشنهادی برای جامعه تجسمی است تا هر سال بتوانیم آرشیو را گسترده تر کنیم

وی درباره بخش‌های مختلف نمایشگاه «نمایه چهل» توضیح داد: به جرأت می‌توانم بگویم شاید ۱۰ برابر تعدادی که کتاب در «نمایه چهل» به نمایش گذاشتیم، در بازار وجود دارد که اتفاقاً کتاب‌های مهمی هستند و برگزاری این نمایشگاه پیشنهادی برای جامعه تجسمی است تا هر سال بتوانیم آرشیو را گسترده‌تر کنیم. پیشنهاد من به مخاطبان این نمایشگاه نیز این است که نظرات خود را درباره برداشت از تاریخ هنر، رویکردشان نسبت به هنر در دهه‌های تاریخی مختلف و ... بنویسند و زیر هر بخش قرار دهند چون من در ۱۵ بخش نمایشگاه سعی کردم ۴ دهه را از نظر ژانر بررسی کنم و به همین دلیل در نمایشگاه نیز در دهه‌های مختلف، یک ژانر هنری پررنگ است.

کیوریتور نمایشگاه «نمایه چهل» درباره تقسیم بندی و تعداد کتاب‌های ترجمه و تالیف هم گفت: اشاره‌ای به تعداد کتاب‌های ترجمه یا تالیفی در «نمایه چهل» نشده است. البته برای مثال در مورد آلبوم‌های هنری باید بگویم که در دهه ۶۰ آلبوم‌های هنرمندان غربی استفاده می‌شده اما اکنون آلبوم‌های هنرمندان بسیار تالیف شده اند. در این نمایشگاه، متوجه می‌شویم طی دوران، کتاب‌هایی با موضوعات طراحی و مجسمه بسیار کمتر مورد توجه قرار گرفته اند و این دو موضوع از جمله خلأهایی است که در زمینه آثار مکتوب باید مورد توجه قرار گیرند. همچنین کتاب‌هایی با موضوع نشانه شناسی، نقد و نظریه‌های هنری و تاریخ نگاری اغلب ترجمه هستند. میل وافر ناشران یا مخاطبان به دانستن تئوری و نظریه از نیمه دوم دهه ۷۰ و به ویژه دهه ۸۰ بروز می‌کند و کتاب‌های این دهه‌ها به وضوح دیده می‌شود و تعداد زیاد کتاب‌های تاریخ هنر در این دو دهه من را شگفت زده کرد.

وی درباره انتخاب موزه هنرهای دینی امام علی(ع) برای نمایش آثار نمایشگاه «نمایه چهل» بیان کرد: سال گذشته آثار راه یافته به نمایشگاه «طوبای زرین» ۱۰۰ اثر بود اما امسال ۷۰۰ کار برای نمایش در موسسه صبا انتخاب شدند و بنابراین موسسه صبا جایی برای نمایه چهل نداشت. فضای باغ موزه قصر که به آثار گالری‌ها اختصاص داده شد و خانه هنرمندان ایران نیز ۹۶ فریم عکس را در نمایشگاه «روزهای انقلاب» به نمایش گذاشت. «نمایه چهل» شامل ۷۵۰ قطعه نمایه از جلد کتاب‌های هنری است که در موزه هنرهای دینی اما علی (ع) به نمایش درآمد.

ایده‌هایی که برای «بعد» ماند

سقراطی درباره اینکه آیا همه ۷۵۰ نمایه‌ای که در نمایشگاه به نمایش درآمده، روی میز نیز برای تورق عموم قرار داده اند، گفت: خیر، اگر ناشران همکاری می‌کردند شاید همه کتاب‌ها را می‌توانستیم برای تورق علاقمندان و دانشجویان در نمایشگاه قرار دهیم اما کتاب‌هایی که در نمایشگاه است در موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر منتشر شده تا ایده تورق را نیز داشته باشیم. ایده اولیه من این بود که کتاب‌های واقعی را به دیوار بزنیم اما برای تحقق هر کدام از ایده‌ها اینقدر زمان گرفته شد که برخی از ایده‌ها برای بعد ماند.

وی در پایان در پاسخ به اینکه آیا این ایده در نمایشگاه کتاب نیز اجرایی می‌شود یا خیر، اظهار کرد: خیلی خوب است اگر چنین اتفاقی بیفتد و حتی دوست دارم دانشگاه هنر متولی این کار شود و هر هفته یکی از موضوعاتی که در «نمایه چهل» به آن پرداختیم به نمایش بگذارد.

نمایشگاه «نمایه چهل؛ دستاورد انتشارات هنرهای تجسمی» تا ۱۵ اسفندماه در جریان یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در موزه هنرهای دینی امام علی (ع) برپاست.

کد خبر 4553369

منبع: مهر

کلیدواژه: دانشگاه هنر موزه هنرهای دینی امام علی موسسه صبا نقاشی نمایشگاه کتاب تهران یازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۳۶۱۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درهای مصلی به روی مخاطبان سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب باز شد

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت در محل مصلای امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می شود.

ایرنا نوشت:بیش از دو هزار و ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور دارند، امسال همه ناشران در فضای مسقف جانمایی شده اند و هیچ سازه از پیش ساخته شده‌ای در نمایشگاه کتاب سی و پنجم وجود ندارد، همچنین با برنامه ریزی های انجام شده نمایشگاه کتاب در بخش‌ ناشران دانشگاهی، آموزشی و کودک نیز شاهد افزایش فضای تخصیصی است.

۷۰ دستگاه‌ مختلف از جمله شهرداری تهران، شرکت ملی پست، مجموعه مصلی امام خمینی(ه)، بانک ملی ایران، سازمان اورژانس و آتش نشانی و ...در برگزاری این دوره نمایشگاه کتاب مشارکت دارند.

از دیگر تغییرات مثبت این دوره نمایشگاه افزایش اعتبار بن‌های خرید کتاب و میزان یارانه اختصاص یافته به دانشجویان، طلاب و اساتید دانشگاه است، سال گذشته بن خرید۶۰۰ هزارتومان بود و امسال دانشجویان و اساتید دانشگاه ۷۰۰ هزارتومان یارانه دریافت می‌کنند. میزان یارانه تخصیص یافته برای اساتید دانشگاهی نیز ۸۰۰ هزار تومان است که ۵۰ درصد توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حامیان مالی پرداخت می‌شود. همچنین یارانه‌ اختصاص یافته در بخش مجازی قابل استفاده است تا مردم بدون دغدغه و طی کردن مسافت از آن بهره‌مند شوند.

مرکز پاسخگویی نمایشگاه هم با حضور ۱۰۰ پاسخگو با شماره‌های ۹۱۰۰۹۸۹۸ درباره نمایشگاه اطلاع رسانی‌های لازم را انجام می دهند. علاوه بر رسانه های داخلی، ۳۰ نفر از نمایندگان رسانه‌های خارجی با همکاری معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در نمایشگاه مستقر هستند. شبکه‌های اجتماعی بله و نشان نیز در جست‌وجوی ناشران و پیدا کردن کتاب‌ها به کمک نمایشگاه آمده‌اند.

نمایشگاه خدماتی همچون مشاوره‌ کتاب دارد که در بخش‌های مختلف شبستان و بخش کودک مستقر هستند و مخاطبان را برای خرید کتاب راهنمایی می‌کنند.

ناشران دیجیتال، پلتفرم‌ها و ناشران صوتی همچنان در رواق دوم شرقی مستقرند و دارای ورودی مجزا هستند.

شهر سمنان پایتخت کتاب ایران در این دوره نمایشگاه کتاب حضور دارد و روستاهای مختلف و عشایر دوستدار کتاب برای حضور در نمایشگاه کتاب دعوت شده اند و ویژه‌ برنامه‌های مفصلی نیز برای روستاهای دوستدار کتاب درنظر گرفته شده است، مکان استقرار آنها نیز در ایوان ورودی و بلوار امام رضا(ع) و پشت ناشران خارجی است.

امسال برای اولین ‌بار ماشین‌های اختصاصی معلولان در ورودی شهید بهشتی در نظر گرفته شده است که تا روی پشت بام مصلای امام خمینی و ورودی بخش‌های مختلف حرکت می کنند و بازدیدکنندگان را به هر نقطه از نمایشگاه کتاب که مدنظر آنهاست می‌رسانند. تعداد درهای ورودی به نمایشگاه هم بسیار بیشتر از قبل شده است، بنابراین مردم به نسبت سال‌های گذشته دسترسی راحت‌تری به نمایشگاه دارند.

برنامه‌های فرهنگی متعددی برای این دوره از نمایشگاه کتاب تهران در نظر گرفته شده است، از جمله دو ویژه برنامه یکی برنامه‌های مرتبط با مردم غزه است، همچنین به مناسبت همزمانی دهه کرامت برنامه‌هایی برای زنان و دختران در نظر گرفته شده است.

در روزهای روزهای ۲۴، ۲۵ و ۲۶ اردیبهشت نیز نمایشگاه میزبان رویدادی با عنوان نشر ایران در بخش خارجی خواهد بود. این رویداد به منظور معرفی نشر ایران به ناشران خارجی طرح‌ریزی شده است، حدود ۲۰ ناشر و کارگزار ادبی (آژانس ادبی) در این مراسم حضور خواهند داشت. آنها در دراین مدت از مراکز چاپ و کتاب‌فروشی ها بازدید می کنند.

در کل حدود ۶۰ ناشر خارجی در نمایشگاه حاضر هستند که این ناشران حدود ۵۰ هزار عنوان کتاب خارجی به نمایشگاه آورده اند این در حالی است که سال گذشته ۴۵ هزار عنوان کتاب خارجی در نمایشگاه کتاب ارائه شد. امسال یمن مهمان ویژه نمایشگاه کتاب تهران است.

۲۲۰۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904208

دیگر خبرها

  • تقریباً همه ناشران بزرگ در نمایشگاه کتاب حضور دارند
  • درهای مصلی به روی مخاطبان سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب باز شد
  • درهای نمایشگاه کتاب گشوده شد؛ سی‌و‌پنجمین دوره به روایت آمار
  • در‌های نمایشگاه کتاب باز شد
  • درهای نمایشگاه کتاب باز شد
  • ۱۰ ناشر لاتین و ۳۱ ناشر عرب به نمایشگاه آمدند
  • نگاهی به یک نمایشگاه هنری قرآنی/ مسؤولیتی که امید را زنده می‌کند
  • حضور جهاد دانشگاهی در بخش‌های عمومی و دانشگاهی نمایشگاه کتاب
  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • نمایشگاه کتاب؛ بهترین فرصت برای ارتباط‌ فرهنگ‌های بومی